07-02-2022

ВИКЛАДАЧАМ

 

 ЦИКЛИ ВЕБІНАРІВ CLARIVATE УКРАЇНСЬКОЮ. ЛЮТИЙ 2022

Clarivate, створює потужні ресурси та інструменти, що допомагають науковцям проводити, аналізувати, презентувати наукові дослідження на світовому рівні. Платформа наукової літератури Web of Science, на якій серед 16 баз є головна і перша в світі наукометрична база - Web of Science Core Collection (WoS CC) в якій представлено реферативну інформацію з понад 21800 журналів за усіма галузями знань. В WoS CC відбираються видання, монографії, матеріали конференцій за прозорими критеріями. Проіндексовано реферативні дані кожної публікації: назва, всі автори, всі установи, вихідні дані публікації, резюме, ключові слова, грантова підтримка, пристатейний перелік літератури, що дозволяє визначити цитованість та впливовість окремого документу або групи, певного автору чи наукового колективу, установи або країни. Для більш тонкої аналітики використовуються аналітичні надбудови Journal Citation Reports та InCites де розраховуються не лише абсолютні але і нормалізовані показники. Референс-менеджер EndNote дозволяє суттєво прискорити оформлення та уникнути технічних помилок при оформленні переліку літератури, Авторський профіль Publons з авторським ідентифікатором ResearcherID дозволяє представити здобутки науковцю навіть якщо відбувалися зміни прізвища чи транслітерації.

Для ефективного використання усіх інструментів Clarivate проводить щомісяця безкоштовні вебінари українською у Webex. Необхідна попередня реєстрація. Перейдіть за відповідним посиланням натисніть на слово REGISTER та заповніть анкету. Учасник що прослухав більше 90 % часу вебінару отримує на електронну пошту посилання для завантаження сертифікату протягом трьох робочих днів по закінченню заходу.

Докладніше

 

10 лютого 2022, 16:15–17:15

Тема: 20 років Будапештській ініціативі відкритого доступу: як змінився публікаційний ландшафт (серія Clarivate науковцям 2022)
Тези: Відкритий доступ. Відкрита наука. Визначення. Складові. Функції. Вплив на публікації. Відкритий доступ та його види. Вартість публікацій. Вплив на доступ і поширення знань . Аналіз відкритих публікацій України.

Реєстрація:https://bit.ly/3HIJ3U8 (необхідно заповнити реєстраційну анкету що відкривається при натисканні слова Register)

 

 

17 лютого 10:00-12:00 (київський час)

 

Спільний вебінар Clarivate та Антиплагиат
Тема: Эффективные информационные инструменты для работы с научными журналами

Реєстрація та анонс  https://bit.ly/3raS3vL

 

Розклад вебінарів мовами Євросоюзу (без сертифікатів)

https://clarivate.com/webofsciencegroup/training/



Цього року глобальна серія Research Smarter і українською

 

23 лютого 2022, 10:15–11:15

Тема: Research Smarter: Derwent Innovation Index: додаткові можливості для наукових досліджень
Тези: Дослідницька діяльність науково-дослідних установ та університетів відіграє вирішальну роль у життєвому циклі інновацій. Результати досліджень відбиваються у публікаціях та патентах. Виконуючи стандартні пошуки і намагаючись зрозуміти тенденції досліджень, наукова спільнота часто схильна покладатися лише на дані публікацій, нехтуючи важливими патентними даними. На вебінарі обговоримо патентні дані, доступні у Web of Science та інших рішеннях Clarivate.

Реєстрація:https://bit.ly/3ubJumn (необхідно заповнити реєстраційну анкету що відкривається при натисканні слова Register)

 

 

24 лютого 2022, 10:15–11:15

Тема: Research Smarter: Визначення експертів за допомогою даних Web of Science
Тези: На вебінарі сфокусуємося на здобутках науковців за даними Web of Science Core Collection. Розглянемо прикладні задачі:
• Хто є кваліфікованими спеціалістами з моєї спеціальності та є лідером?
• Де знаходяться центри передового досвіду в конкретному регіоні?
• З якими дослідниками варто шукати партнерства?
• З якими фахівцями співпрацюють мої конкуренти?
• Можливості та функції Publons та Orcid.

Реєстрація:https://bit.ly/345MPZt (необхідно заповнити реєстраційну анкету що відкривається при натисканні слова Register)


Вебінари проводить Тихонкова Ірина, к.б.н.,
Консультант з регіональних рішень Clarivate

Записи вибраних вебінарів на ютьюб каналі
https://www.youtube.com/channel/UCSMJ679M7c78lYA5eu41jYg
 


01-02-2022

ПИСЬМЕННИКИ-ЮВІЛЯРИ

 

2 ЛЮТОГО - 210 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЄВГЕНА ГРЕБІНКИ

Письменник та байкар Євген Гребінка прожив 36 років. Майже половину життя займався літературною діяльністю. За 15 років надрукував понад 50 повістей, романів та оповідань. До дня народження письменника ми зібрали факти з життя і творчості літератора.

 

1. Євген Павлович Гребінка народився на хуторі Убіжище Пирятинського повіту. Батько письменника був штаб-ротмістром, учасником війни 1812 року. Початкову освіту хлопець здобував вдома. З 1825 навчався у Ніжинській гімназії вищих наук, де й почав писати вірші.

2. 1829 року розпочав перекладати українською поему Олександра Пушкіна "Полтава". Разом з товаришами-гімназистами створював студентську бібліотеку, видавав рукописні журнали "Аматузія" та "Пафія".

3. 1831 року, після закінчення гімназії, Гребінка повернувся додому. У цей час пережив особисту драму через любов до сестри товариша з гімназії. Описав її у "Записках студента". Цього ж року на сторінках "Украинского альманаха" в Харкові під псевдонімом Е. Гребенкин вийшов його перший друкований твір "Рогдаев пир".

4. 1834 року Гребінка переїхав до Петербурга. Викладав там російську словесність у військових училищах. Писав батькам: "Тіло моє було в столиці, а душа далеко − в рідному степу, під солом'яною покрівлею маленького будиночка".

5. У червні 1835 року Іван Сошенко познайомив Гребінку з Тарасом Шевченком. Євген Павлович підтримував Шевченка матеріально, допомагав із самоосвітою, долучився до викупу поета з кріпацтва.

6. Гребінка збирав твори українською мовою й випускав їх у додатках до журналу "Отечественные записки". Однак у 1839-му видавець Андрій Краєвський відмовився публікувати додатки українською. Згодом із зібраних матеріалів Гребінка уклав альманах "Ластівка".

7. У 1842 році письменник відвідав село Рудка. Там написав відомий романс "Очи чёрные", присвятивши його своїй коханій – Марії Василівні Ростенберг.

"Очи черные, очи страстные,

Очи жгучие и прекрасные!

Как люблю я вас!

Как боюсь я вас!"

8. 1843 року Євген Гребінка разом із Шевченком побував у маєтку Тетяни Вільхівської в селі Мосівці. Того ж року в журналі "Отечественные записки" надрукували роман "Чайковський" з епіграфами із творів Тараса Григоровича.

9. Помер літератор від туберкульозу 15 грудня 1848 року у Санкт-Петербурзі. Його прах перевезли і поховали на батьківщині – біля хутора Убіжище.

10. Українською мовою усі твори Євгена Гребінки вперше опублікували 1878 року.

 



27-01-2022

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

 

 

 

29 січня Україна вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами. Саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність . В пам’яті поколінь назавжди залишиться подвиг студентів, що полягли під Крутами в боротьбі за вільну Україну. Бій українських вояків проти більшовицької армії затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест – Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

 

 

 

 



27-01-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

27 січня в Україні і світі вшановують жертв Голокосту. Саме в цей день, рівно 77 років тому, звільнили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті "Аушвіц", що поблизу польського міста Освенцім. За час його існування там були вбиті, за різними даними, від півтора до понад двох мільйонів осіб.

Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

 



20-01-2022

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

 

Д0 190-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 

Навіть якщо ви ніколи не читали про пригоди Аліси, ви, напевно, знайомі з цією історією хоча б загалом, адже казка лягла в основу безлічі фільмів, серіалів, мультфільмів, комп'ютерних ігор і навіть коміксів. Але що ви знаєте про автора найдивовижнішої та найповнішої прихованих загадок дитячої книги?  На честь дня народження Льюїса Керрола, 27 січня 1832 року, ми зібрали найцікавіші та незвичайні факти про цього екстравагантного письменника у віртуальній виставці "Льюїс Керрол - казкар фотографії"Меню сайту : «Ресурси бібліотеки / Віртуальні виставки».

 

Ще більше цікавої інформації ви знайдете у бібліографічному покажчику «Льюїс Керрол - казкар фотографії». Переглянути повний текст видання ви можете у Електронній бібліотеці Національного транспортного університету. 

 

 

 



18-01-2022

ВИКЛАДАЧАМ

 

НОВИЙ ЦИКЛ ВЕБІНАРІВ CLARIVATE 

Запрошуємо на вебінари по роботі з бібліографією EndNote та базою Web of Science. Всі заходи українською, безкоштовні, тривалість кожного - одна година, проходять у Webex. Дана програма не працює з операційними системами ХР і чутлива до версії браузера. 

Слухачі, які були присутні більше 90 % основного часу вебінару, протягом трьох робочих днів отримують сертифікат учасника. 

Реєстрація на всі вебінари серії «Clarivate – науковцям 2022 або місце зустрічі змінити не можна» - відкрито, а теми буде оголошено за два тижня до вебінару. Реєструйтеся і до зустрічі.

Докладніше

 20 січня 2022, 16:15–17:15 (київський час) - ПОВТОР від 13 січня
Тема: Аналіз грантової підтримки та ефективності співпраці в Web of Science та InCites
Тези: Наукові дослідження часто вимагають значних коштів. Грантова підтримка та співпраця з знаними лабораторіями світу буде на часі та дозволить і виконувати дослідження на більш високому рівні і швидше отримувати результати. На вебінарі з’ясуємо як знайти і проаналізувати здобутки інших установ, визначити лідерів та знайти їхні контакти. Проаналізувати співпраці своєї організації, з якими установами і чому вони більш ефективні. Визначити фонди, що фінансували аналогічні дослідження, які теми підтримувалися певною грантовою агенцією, у кого зі співвітчизників були такі гранти та, як завжди, відповіді на запитання з реєстраційних анкет.
Реєстрація: 
https://bit.ly/3I0F4Cm


26 січня 2022, 16:15–17:15
Тема: Можливості референс-менеджера EndNote для роботи з бібліографією
Тези: Щоб не витрачати багато часу на оформлення переліків літератури за форматом обраного видання, уникнути помилок з бібліографією при написанні курсових, кваліфікаційних робіт чи дисертацій запрошуємо на вебінар де дізнаємося про референс-менеджер EndNote і як з ним працювати:
– Створення аккаунту, наповнення бібліотеки через імпорт записів з Web of Science, сайтів журналів, онлайн бібліотек, Google Scholar, додавання записів вручну.
– Створення та впорядкування каталогу, спільний доступ до даних, використання у науковій роботі (створення звітів) та освітньому процесі.
– (Пере)оформлення статті за форматом обраного видання за допомогою Cite While You Write™. Робота з рукописом додавання/видалення посилань, правки, версія для подання до видання. Відповіді на запитання з реєстраційних анкет.
Реєстрація: 
https://bit.ly/3FzXRCS


27 січня 2022, 16:15–17:15
Тема: Оновлена платформа Web of Science: швидше, зручніше, ефективніше
Тези: Якщо ви розпочинаєте знайомство з Web of Science або бажаєте дізнатися про всі зміни що відбулися у новому інтерфейсі - запрошуємо на онлайн демонстрацію де відпрацюємо алгоритм ефективної роботи у новому інтерфейсі Web of Science. Визначимо що і як індексується на платформі і які можливості відкриває база науковцям. Розглянемо можливості кабінету користувача, алгоритм пошуку робіт за вказаною темою, які можуть бути помилки і як їх уникнути, оцінимо результати, розподіл документів за роками, цитування, h-індекс, хто цитує, чим корисний аналіз цитування, що таке пов’язані записи, які установи є літерами в даній галузі, як зв’язатися з науковцями даних установ, в яких видання варто публікувати результати, чи є безкоштовні публікації. Варіації пошуку у Web of Science. Відповіді на запитання з реєстраційних анкет.
Реєстрація: 
https://bit.ly/3fq2nJB
 


17-01-2022

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Вашій увазі пропонується бібліографічний покажчик Повнотекстові видання професорсько-викладацького складу Факультету транспортного будівництва за 2021 рік / укладач В. А. Рассказова ; НТУ, Бібліотека. - Київ : НТУ, 2022. - 16 с.

 

Переглянути повний текст видання ви можете у Електронній бібліотеці (ЕБ) Національного транспортного університету. Для початку роботи з ЕБ необхідно авторизуватися у електронному каталозі.

 

 



17-01-2022

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА НТУ

 

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

З січня 2022 року Бібліотека пропонує Вашій увазі творчі роботи кафедри комп’ютерної, інженерної графіки та дизайну. Переглянути матеріали Ви можете в Електронній бібліотеці (ЕБ) Національного транспортного університету авторизувавшись у електронному каталозі.

 

 

 

 

 

 



10-01-2022

ДОСЛІДНИКАМ

 

РОЛЬ НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЙ ПРИ ВСТУПІ ТА НАВЧАННІ В АСПІРАНТУРІ / ДОКТОРАНТУРІ

Аспірантура та докторантура є важливим етапом реалізації наукового потенціалу. Після її закінчення науковці захищають дисертаційні дослідження, що є основою отримання вчених ступенів. Навчання на аспірантурі/докторантурі виступає третім (освітньо-науковим) рівнем, після здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавра та магістра.

Докладніше

 

Чи є правила вступу стандартизованими?

Вступ до аспірантури чи докторантури в Україні регулюється Порядком підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), Умовами прийому на навчання до закладів вищої освіти (наукової установи). Крім цього, існують правила прийому, що визначаються закладом вищої освіти в індивідуальному порядку.

Кожна наукова установа формує власні Правила прийому до закладу вищої освіти, спираючись на норми національного законодавства. Такі положення приймаються вченою радою організації та оприлюднюються на офіційному вебсайті.

 

Правила прийому визначають:

 ⦿ порядок, перелік і строки подання документів для вступу до аспірантури (ад’юнктури) та докторантури закладу вищої освіти (наукової установи);

 ⦿ зміст, форму і строки вступних випробувань для конкурсного відбору вступників до аспірантури (ад’юнктури) та докторантури за кожною спеціальністю або відповідною галуззю знань.

 

Строк підготовки доктора філософії в аспірантурі становить чотири роки, доктора наук – два роки.

 

Чи важливі наукові праці та винаходи?

 

Для аспірантури:

Окрім Правил прийому до закладу вищої освіти, наукова установа формує Порядок нарахування додаткових балів за навчальні та наукові досягнення. Це означає, що вступник отримує певну кількість балів за основні вступні випробування (іспит, співбесіда, перевірка рівня іноземної мови та ін.) та може здобути додаткові бали шляхом наявності навчальних та наукових досягнень.

 

Найчастіше, до них відносять:

 ⦿ публікації у фахових виданнях;

 ⦿ публікації у виданнях, включених до наукометричних баз Scopus або Web of Science;

 ⦿ призові місця на міжнародних та всеукраїнських студентських олімпіадах;

 ⦿ наявність патентів.

 

Найбільше додаткових балів надається саме за публікації у виданнях, включених до наукометричних баз Scopus або Web of Science (в середньому 25-30 балів).

 

Для докторантури:

Необхідною умовою для вступу в докторантуру є наявність публікацій за спеціальністю, зокрема у міжнародних реферованих журналах, індексованих в наукометричних базах. Для зарахування кожен вступник подає розгорнуту пропозицію з планом дослідницької роботи або інформацію про обсяг наукової роботи. Структурний підрозділ, що відповідальний за зарахування, заслуховує наукові доповіді та подає висновки на розгляд вченої ради.

Обов’язковою умовою для вступу є подання письмової характеристики наукової діяльності вступника, складеної доктором наук, який є штатним науково-педагогічним або науковим працівником відповідного закладу вищої освіти (наукової установи).

Крім цього, вступник подає список опублікованих наукових праць.

 

У чому специфіка наукової діяльності аспірантів та докторантів?

Стаття 9 Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах) визначає особливості наукової та науково-освітньої діяльності аспірантів та докторантів.

Підготовка передбачає виконання відповідної освітньо-наукової або наукової програми закладу вищої освіти та проведення власного наукового дослідження. Неодмінною умовою освітньо-наукової програми аспірантури (ад’юнктури) та наукової програми докторантури є підготовка та публікація наукових статей.

Підготовка та публікація наукових статей повинна відповідати індивідуальному плану наукових робіт. Він визначає зміст, строки виконання та обсяг наукових робіт, строки захисту дисертації.

Індивідуальний план наукової роботи є обов’язковим, він має бути погодженим науковим керівником і затвердженим вченою радою закладу вищої освіти.

 

©Publ.Science

 



10-01-2022

ДОСЛІДНИКАМ

 

ЯК ПРАВИЛЬНО ОФОРМИТИ СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ В НАУКОВІЙ СТАТТІ ДЛЯ МІЖНАРОДНОГО ВИДАННЯ?

Для успішної публікації вченому необхідно сконцентрувати свою увагу на багатьох факторах під час написання наукової статті, особливо, якщо він планує співпрацювати з журналами, що індексуються Scopus та Web of Science. На рішення рецензентів під час експертного розгляду істотно впливає структурування бібліографії.

Докладніше

 

Чому так важливо коректно оформити список літератури?

Некоректне оформлення цитування може стати причиною відмови рецензентами у публікації статті. Тому вченому важливо підійти до цього питання вкрай ретельно.

 

Для того, щоб бібліографія була актуальною та цікавою для інших вчених, важливо постійно аналізувати вітчизняні та міжнародні досягнення в предметній галузі, переглядати журнали, які корисні для Ваших досліджень та професійного розвитку. Підготовка огляду літератури сприяє розумінню, які журнали є цільовими для публікації власних робіт.

 

Після того як Ви обрали видання для публікації, уважно ознайомтеся з правилами структурування статті, де мають бути прописані й критерії оформлення бібліографії. Їх необхідно виконати, інакше Вашу роботу одразу повернуть. Орієнтуватися у загальних вимогах необхідно, особливо, коли тільки пишете статтю. Як правило, інструкції великих міжнародних видавництв (Elsevier, Springer, Nature, Wiley, Taylor&Francis, Sage, Emerald тощо) мають схожі пункти. Але після того, як видання обране необхідно доопрацювати текст та поглибити зміст згідно з критеріями обраного журналу.

 

Види оформлення цитування

Сьогодні існує великий список стилів оформлення наукової літератури. Ми звернулися до наказу МОН «Про затвердження Вимог до оформлення дисертації», в якому поданий рекомендований перелік стилів оформлення списку наукових публікацій.

  • MLA (Modern Language Association) style.
  • APA-1,2 (American Psychological Association) style.
  • Chicago/Turabianstyle-1.
  • Harvard style-1.
  • ACS (American Chemical Society) style.
  • AIP (American Institute of Physics) style.
  • IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) style.
  • Vancouver style-1.
  • OSCOLA.
  • APS (American Physics Society) style-1.
  • Springer MathPhys Style-1.

¹Springer Style

² Эльзевирский стиль

 

Список літератури у дисертації може оформлюватися з урахуванням Національного стандарту України ДСТУ 8302:2015 «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні положення та правила складання» або за допомогою одного з вищезазначених стилів.

 

Основні поради щодо оформлення бібліографії

Бібліографія допомагає науковцю демонструвати актуальність статті, її новітність. У списку повинні бути посилання на нові дослідження у галузі, а також посилання на фундаментальні результати вчених.

Використовуйте у списку літератури іноземні джерела, які Ви опрацьовуєте у статті.

Об’єм списку має бути достатнім з огляду журналу (дізнайтеся середній показник об’єму літератури з Вашого напрямку)

Не захоплюйтеся надмірним самоцитуванням, але не виключайте цей вид цитування, якщо воно є продовженням попередніх публікацій.

 

©Publ.Science

 




Сторінка: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22