27-03-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТЕАТРУ

Цікаво, що японський театр кабукі, де всі ролі, навіть жіночі, грають чоловіки, заснувала саме жінка. Її звали Окуні і вона була служницею якогось святилища в 17 столітті. Вона та інші жінки виконували тоді також всі ролі, в тому числі і чоловічі. Однак незабаром керівництву країни не сподобалася ця аморальна атмосфера і жінок в театрі кабукі замінили юнаками, а згодом зрілими чоловіками. У наш час традиції вже не настільки сильні, і в деяких трупах жіночі ролі стали знову виконувати жінки.
А от Пітера Пена в театральних постановках частіше грають не хлопчики, а жінки мініатюрної статури. Однією з причин цього стало те, що в Англії в перші десятиліття 20 століття, коли Джеймс Баррі написав твір, діяв закон, що забороняє дітям до 14 років працювати після 21 години.

Міжнародний день театру було встановлено при ЮНЕСКО з ініціативи делегатів IX конгресу Міжнародного інституту театру 1961 року. Відтоді щороку театральні колективи з усього світу відзначають своє професійне свято, а саме — 27 березня. Це не просто професійне свято митців сцени, це свято мільйонів глядачів.

 



20-03-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

"Поезія так відрізняється від прози, як танець від прогулянки пішки".

Вейн, Джон, англійський поет, письменник, критик

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЕЗІЇ: ІСТОРІЯ СВЯТА

Найдавніші вірші, за твердженням істориків, були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Вони були створені принцесою Ен-Хеду-ана (En-hedu-ana) і знахідка підтверджена артефактами. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першої поетесою. Вона була дочкою засновника Аккадского царства - царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами.

Відомо, що перші словники рим з’явилися ще в середньовіччі. Цікаво що, наприклад, весь Коран побудований на римах. А перший, хто порівняв щоки юної дівчини з трояндою, був поетом, як одного разу висловився Сальвадор Далі.

 

"Поезія — це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі" – пише Ліна Костенко.

 

Символічним знаком поезії, як відомо, є крилатий кінь – Пегас, адже «крилатість» – одна з важливих її якостей.

 

У 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з’явився 2004 року.

Немає відповіді на питання, в чому секрет поетичних чарів. Поезія залишається загадкою. Тим більше вона вабить читачів. Навіть той, хто кричить: “Не люблю віршів всіляких поетів!”, мабуть, просто не читав шедеврів. Інакше обов’язково знайшов би собі поетів до душі.

 



20-03-2022

КОРОТКІ ПОРАДИ СТУДЕНТАМ

 

РЕДАГУВАННЯ НАУКОВИХ ТЕКСТІВ

Сьогодні представляємо вашій увазі відео із серії «Короткі Поради від SAIUP».

Короткометражні відео мають на меті надати студентам, аспірантам, дослідникам та усім зацікавленим практичні поради щодо написання різних видів академічних текстів (наукових робіт, тез, різних видів есе, рецензій тощо), а також етапів роботи над ними (редагування, оформлення літератури та ін.).

 

У відео «Редагування наукових текстів» від Богдани Романцової ви дізнаєтесь:

– що потрібно знати про саморедагування;

– з чого розпочати;

– етапи процесу редагування;

– практичні поради, що допоможуть підготувати вашу дипломну роботу чи інший науковий текст на «відмінно».

 

Богдана – редакторка видавництва «Темпора», літературна критикиня та літературознавиця, і має колосальний досвід роботи із текстами.

 



18-03-2022

ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ ЛІНИ КОСТЕНКО

 

 

 

19 березня 2022 року виповнюється 92 роки українській поетесі Ліні Костенко. Пропонуємо вам дізнатись маловідомі факти з життя цієї видатної жінки.

 

У радянські часи поетеса була активною учасницею дисидентського руху, за що її твори були забороненими для друку впродовж 14 років. Це був важкий удар для письменниці, і вона навіть оголосила голодування. Однак акція протесту не дала жодного результату, і Ліні довелося навчитися жити у творчій ізоляції. Саме в цей час вона написала свої найвідоміші твори "Берестечко" і "Маруся Чурай".

 

 

Докладніше

 
У дитинстві Ліна мріяла стати льотчицею. Бажання було настільки сильним, що вона змайструвала собі саморобний парашут із старої маминої парасолі та простирадла, піднялася з ним на горище і стрибнула. Тоді маленька Ліна ледве не загинула, тому з мрією дитинства було покінчено. Вже дорослою Костенко стала педагогом і лише згодом відкрила талант до поезії.
 
Про молоду Ліну ходять легенди. Кажуть, вона була дуже екстравагантною жінкою і багато курила. У неї закохувалися відомі чоловіки: зокрема, прихильності Ліни добивались українські поети Василь Симоненко та Дмитро Павличко. Другий навіть зізнався, що досі береже коробку сірників, яку придбав декілька десятків років тому спеціально для того, щоб при зустрічі прикурити Ліні цигарку.
 

Один твір письменниці екранізували. Це – кіносценарій "Перевірте свої годинники" 1963 року. У ньому розповідається про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли у 1964 році, але його так і не побачили глядачі. Його так переробили, що Костенко відмовилася від авторства.

 

Ліна Костенко вміє відмовляти не тільки колегам: вона відмовилась і від премії «Золотий письменник України», не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, який хотів їй вручити президент Віктор Ющенко, а фраза «Політичної біжутерії не ношу» стала мало не афоризмом.

 

У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченними, рятуючи предмети побуту і артефакти народної культури від знищення і забуття.

 

Дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська теж стала письменницею, вона живе з матір’ю в Києві. А от син поетеси працює програмістом у Штатах. Внучка ж Костенко Ярослава Франческа-Барб’єрі вивчає фіософію у Римському університеті «Ля Сап’єнца», де її мама завідує кафедрою україністики. 

 

Ліна Костенко має чимало регалій, хоча вони для неї нічого не значать. Вона почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат державної премії ім. Тараса Шевченка (1987, за роман «Маруся Чурай» і збірку  «Неповторність»); лауреат Міжнародної мистецької премії ім. О.Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого  у березні 2000 року.

 

У 2015 році Ліна Костенко приєдналася до гуманітарної акції «Другий фронт АТО». Книжки Ліни Костенко передали в зону АТО. Для бійців добровольчого батальйону особливого призначення МВС України «Київ-1», а також дітей, які залишаються у зоні АТО, було зібрано гуманітарну допомогу та подарунки – книжки. Так Ліна Костенко у переддень свого 85 річного ювілею передала на фронт кілька збірок своїх поезій з побажаннями та словами підтримки, написаними власноруч. 

 

У 2018 році у Львівській центральній міській бібліотеці презентували унікальний подарунок «Книга для Ліни», яку створила творча лабораторія «Лапудики» до Дня народження Ліни Костенко. Це  книга ручної роботи з переписаними віршами Ліни Костенко. Кожен охочий мав можливість написати свого улюбленого вірша, з яких складатиметься книга. До проекту долучилося доволі багато шанувальників поетеси. А 25 березня книгу передали особисто Ліні Костенко.

 

Ліна Костенко усім своїм життям і творчістю засвідчує несхитну мужність, палку любов до України. Вона — одна з тих митців, хто не втратив людської гідності в часи переслідувань, не йшов на компроміс з владою, бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито: «...не боюсь донощика в трактирі, бо все кажу у вічі королю».

 

Армія ФМ 

 



23-02-2022

КОРОТКІ ПОРАДИ СТУДЕНТАМ

 

ОФОРМЛЕННЯ СПИСКІВ ДЖЕРЕЛ. ЦИТУВАННЯ ТА ПОСИЛАННЯ

Завершуєте кваліфікаційну чи наукова робота (дипломна, дисертація, стаття тощо), але залишилося попрацювати над впорядкування списків використаної літератури? Світлана Чуканова, Ph.D., завідувачка сектору Наукової бібліотеки, координаторка Американської бібліотеки ім. В. Китастого в НаУКМА, у відео «Оформлення списків джерел. Цитування та посилання» розповість:

- про стратегії уникнення плагіату (цитування, перефразування та узагальнення);

- що «можна», а що «заборонено» під час цитування, перефразування та узагальнення;

- як «балансувати голос» у науковому тексті;

- про внутрішньотекстові та посторінкові посилання;

- як правильно оформлювати україномовні та іншомовні джерела під час написання контрольних, курсових, дипломних робіт;

- про стилі цитування та бібліографічних менеджерів.

 



21-02-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

ФАХОВІ ВИДАННЯ УКРАЇНИ. ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ДОСЛІДНИКУ?

Для того, щоб досягати поставлених наукових цілей, науковцям варто знати, у які саме видання слід подавати наукові доробки. Законодавство України чітко визначає, яку кількість публікацій та у яких журналах варто здійснити для отримання, наприклад, конкретного вченого звання чи ступеня. З огляду на це, варто розуміти, як періодичні наукові видання ранжуються за рівнем авторитетності.

Докладніше

 

Видання категорія «А»

Фахові видання категорії «А» включають найбільш рейтингові та професійні наукові журнали, що мають міжнародне визнання. Вони індексуються базами даних Scopus або Web of Science. Публікація у них показує авторитетність дослідника та визнається широким колом закордонних колег. Крім цього, існують норми в українського законодавства, що визначають, яку кількість статей у виданнях баз даних Scopus або Web of Science необхідно опублікувати для отримання вченого ступеня або звання. Залежно від кожного конкретного ступеня або звання, їхня кількість може варіюватись від 1 до 10. До них відносять статті у фахових виданнях України Категорії «А» та інших журналах, включених до переліку індексованих у Scopus або Web of Science.

Існують і вимоги до кількості публікацій у фахових виданнях України (найчастіше категорії «Б»). Їх можна замінити публікацією у журналах, індексованих у Scopus або Web of Science, у розрахунку: 1 до 2 або 1 до 3. Тобто, одна стаття у виданні бази даних Scopus або Web of Science може бути еквівалентною двом або трьом, опублікованим у фахових виданнях України. 

Така норма застосовується для здобуття наукових ступенів і регламентується Наказом МОН «Про опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук».

Для здобуття ступеня кандидата наук:

Наукова публікація у виданні, віднесеному до першого - третього квартилів (Q1 - Q3) відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports, прирівнюється до двох публікацій.

Для здобуття ступеня доктора наук:

Наукова публікація у виданні, віднесеному до першого і другого квартилів (Q1 і Q2) відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports, прирівнюється до трьох публікацій; у виданні, віднесеному до третього квартиля (Q3), - до двох публікацій.

За наявності не менше десяти публікацій, які розкривають основні наукові результати дисертації, у виданнях, віднесених до першого і другого квартилів (Q1 і Q2) відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports, захист може відбуватися у формі наукової доповіді.

Тобто, одна стаття у виданні бази даних Scopus або Web of Science може бути еквівалентною двом або трьом, опублікованим у фахових виданнях України. На жаль, більшість українських фахових видань Категорії «А» включені до четвертого квартиля (Q4), для яких можливість заміни не визначається.

Видання категорії «Б»

Видання категорії «Б» теж мають високий рівень авторитетності та визнання українською науковою спільнотою. Вони не включені до найбільш відомих наукометричних баз Scopus або Web of Science, однак можуть включатися до інших міжнародних баз, що визнаються, наприклад Європою чи певною групою країн. Крім цього, такі журнали володіють авторитетом усередині країни. В будь-якому випадку, не варто вважати, що категорія «Б» показує непрофесійність видання, адже для включення в цю категорію необхідно виконати низку вимог Міністерства освіти та науки України.

Перелік таких вимог встановлено Наказом МОН «Про затвердження Порядку формування Переліку наукових фахових видань України».

До них належать:

    ◉ наявність свідоцтва про державну реєстрацію засобу масової інформації;

    ◉ наявність ISSN-номера та дотримання заявленої періодичності;

    ◉ наявність зареєстрованого цифрового ідентифікатора DOI (Digital Object Identifier) для кожного опублікованого матеріалу;

    ◉ наявність вебсайту видання;

    ◉ розміщення на платформі «Наукова періодика України» в Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського НАН України та в Національному репозитарії академічних текстів;

    ◉ забезпечення якісного незалежного рецензування поданих для публікації матеріалів;

    ◉ наявність сформованої редакційної колегії з необхідним рівнем публікаційної активності.

Що таке категорія «В»?

Раніше ця категорія була початковою фаховою категорією наукових журналів. 15 січня 2018 року законодавство України визначило її звуження, що зазначено у Наказі МОН «Про затвердження Порядку формування Переліку наукових фахових видань України». Зокрема, виданням категорії «В» було дано два роки для подачі документів і переходу у категорію «А» або «Б». У 2020 році, видання, що не здійснили такий перехід, були виключені з переліку фахових без права поновлення. Категорія «В» не включена  до переліку фахових видань України.

Тобто, працюючи над науковими доробками, слід орієнтуватися переважно на фахові видання категорії «А». Вони мають найбільшу впливовість та рейтинговість в наукометричній сфері України. 

 

©Publ.Science

 



17-02-2022

ОНЛАЙН-ЧИТАННЯ

 

Горить свіча і пам'яті сльоза

додолу з неї краплями стікає.

земля ридає, плачуть небеса –

Героїв Україна пам’ятає.

 

Богдан Пісний

 

20 лютого стало для нас назавжди пам’ятним днем – Днем Героїв Небесної Сотні, який встановлено Указом Президента України від 11.02.2015 р. №69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Герої Небесної Сотні». За цей час трагічні події Революції Гідності знайшли відображення у різних творчих формах, зокрема  у віршах.

15 лютого бібліотека університету разом з кафедрою теорії та історії держави і права запросили студентів автомеханічного факультету гр. ЕО-1-1 взяти участь в онлайн-літературних читаннях присвячених подіям 2014 року. Головний бібліотекар абонементу художньої літератури Ушакова Л. С. ознайомила з книгою Василя Аксеніна «Розстріляна гідність» - лікаря швидкої допомоги, в якій він згадує страшні події на Майдані.

Головною метою заходу було познайомити студентів з історичним і суспільним значенням Революції Гідності, ушанувати героїзм українських захисників, які віддали своє життя за те, щоб кожен наш новий день був сповнений свободи, надії та миру.

 



15-02-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

ЩО ТАКЕ АФІЛІАЦІЯ? ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Афіліація перекладається з англійської як «приналежність до організації». У науковому світі цей термін має приблизно те ж значення. Простими словами, це відомості про наукову установу, на основі якої автор проводить дослідження. Вимоги до оформлення практично кожної наукової статті включають афіліацію. Особливо важливо коректно оформити її для робіт, що публікуються у виданнях, що індексуються у Scopus/Web of Science.

Докладніше

 

Чому афіліація важлива?

Афіліація – це своєрідний інструмент ідентифікації автора. Відображення коректних даних про автора та його публікації мінімізує проблеми зі зникненням статей із профілю автора. Особливо це важливо за наявності в базі безлічі авторів з однаковими прізвищами.

Правильне зазначення авторами даних сприяє підвищенню рейтингів наукової організації, оскільки підвищення рівня цитування автора підвищує і комплексний рівень цитування організації. Якщо профіль автора не «півв'язуватиметься» до певної установи, це вплине на рейтинги останньої та фінансування.

Необхідно вказувати перевірені дані афіліації, інакше не уникнути процедури внесення коригувань у профіль автора. Насправді, це поширена проблема, адже існують і публікації, де неможливо визначити ані автора, ані профіль організації. Їх приблизно 1,5% у базі даних Scopus.

Основні рекомендації щодо оформлення афіліації:

● Використовуйте уніфіковану назву наукової організації. Цю інформацію можна знайти у статуті установи або на її офіційному сайті.

● Зверніть увагу на переклад. При перекладі назви установи варто використовувати основну незмінну назву, без приставок.

● Дотримуйтесь норм пунктуації. Усі структурні елементи афіліації мають бути розділені комами (назва вузу, факультету, кафедри та ін.)

● Варто надати особливу увагу афіліації, де є дві і більше організацій. Якщо наукова стаття написана у співавторстві та її автори – представники різних організацій, необхідно звернути особливу увагу на порядк розміщення. У жодному разі не можна перераховувати в один рядок кілька наукових установ.

● Необхідно вказати інформацію про розташування організації. Якщо, наприклад, внести дані лише про університет-базу дослідження, без визначення міста та країни, у глобальній статистиці інформація не відображатиметься коректно. Здійснити пошук за назвою міста чи країни для цієї публікації буде неможливо. Крім цього, стаття може бути втрачена у профілі організації.

Розповсюджені схеми афіліації

Для створення коректної афіліації необхідно зважати на вимоги журналу, куди подається наукова стаття. При цьому варто звернути увагу, що найпоширеніші схеми афіліації виглядають так:

● Організація, місто, країна;

● Організація, місто та індекс, країна;

● Організація, будинок і вулиця, місто та індекс, країна;

● факультет або інший структурний підрозділ, організація, місто, країна;

● факультет та ін., організація, місто та індекс, країна;

● факультет та ін., організація, будинок та вулиця, місто та індекс, країна.

 

©Publ.Science

 



15-02-2022

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

ВИ ПИТАЄТЕ – МИ ВІДПОВІДАЄМО

Нас дуже часто викладачі запитують про те, які електронні повнотекстові видання кафедри є у Бібліотеці. Відповідаємо.

По-перше, з виданнями кафедри, які зберігаються у Електронній бібліотеці ви можете ознайомитись скориставшись Електронним каталогом.  З правилами користування інформаційно-пошуковою системою «УФД/Бібліотека» знайомить розділ «Допомога» (правий верхній кут пошукової системи).

 

По-друге, у розділі бібліотечного сайту «Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Нові надходження до Електронної бібліотеки», щомісяця, ви маєте можливість переглянути перелік повнотекстових видань кафедр, які бібліотека отримала протягом місяця.

 

По-третє, з інформацією про повнотекстові видання кафедр за весь період існування Електронної бібліотеки, можна ознайомитися переглянувши розділ бібліотечного сайту «Електронна бібліотека / Видання кафедр». Рік видання - до 2021 року включно.

 

Увага!

У Бібліотеці діє постійна доброчинна акція «Подаруй бібліотеці електронну книгу». Ми із задоволенням приймемо корисні видання і готові донести до наступних поколінь праці наших викладачів: підручники, навчальні посібники, монографії тощо.

 

З питань передачі електронних повнотекстових видань звертайтеся до відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення бібліотеки за адресою: НБК по вул. М. Бойчука, 42. поверх 9, кімната 903, тел. (044) 284-70-13, e-mail: raskasvic@ukr.net.

 



07-02-2022

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Вашій увазі пропонується бібліографічний покажчик: Повнотекстові видання професорсько-викладацького складу Факультету транспортних та інформаційних технологій за 2021 рік / укладач В. А. Рассказова ; НТУ, Бібліотека. – Київ : НТУ, 2022. – 19 с.

 

Покажчик містить бібліографічну інформацію про електронні видання професорсько-викладацького складу НТУ, які Бібліотека отримала у 2021 році.

 

Переглянути повний текст видання ви можете у Електронній бібліотеці (ЕБ) Національного транспортного університету.

 

 




Сторінка: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22