15-04-2022

ХУДОЖНИКИ-ЮВІЛЯРИ

 

 

570 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ

Видатний італійський художник, вчений, інженер і анатом, один із найвидатніших представників мистецтва і науки епохи Відродження, Леонардо да Вінчі народився у 1452 році у селищі Анкіано, біля міста Вінчі.

Окрім відомих усьому світу полотен і скульптур, Леонардо залишив після себе рукописи з багатьох областей знання. Він займався математикою, гідромеханікою, геологією і фізичною географією, метеорологією, хімією, астрономією, ботанікою, а також анатомією і фізіологією людини і тварин.

Незважаючи на те, що деякі шедеври Леонардо, наприклад “Джоконду”, знають усі, можна привести і маловідомі факти його життя і творчості. Наприклад, що матір’ю Леонардо була проста селянка, він отримав домашню освіту, віртуозно грав на лірі, першим пояснив, чому небо синє, а місяць такий яскравий, був амбідекстром і страждав дислексією.

Докладніше

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ

1. Леонардо народився у родині багатого нотаріуса і землевласника П’єро да Вінчі, його матір’ю була проста селянка Катерина. Він одержав непогану домашню освіту, однак йому не вистачало систематичних занять грецькою і латиною.

2. Він віртуозно грав на лірі. Коли у суді Мілана розглядалася справа Леонардо, він фігурував там саме як музикант, а не як художник чи винахідник.

3. За однією з теорій, Мона Ліза посміхається від усвідомлення своєї таємної для усіх вагітності.

4. За іншою версією, Джоконду розважали музиканти і клоуни у той час, як вона позувала художнику.

5. Є ще одна теорія, відповідно до якої, “Мона Ліза” – це автопортрет Леонардо.

6. Леонардо, по всій видимості, не залишив жодного автопортрету, який би міг йому бути однозначно приписаний. Учені засумнівалися у тому, що знаменитий автопортрет сангіною Леонардо (традиційно датується 1512-1515 роками), що зображує його у старості, є справжнім. Вважають, що, можливо, це лише етюд голови апостола для “Таємної вечері”. Сумніви у тому, що це автопортрет художника, висловлювалися з XIX століття, останнім їх нещодавно висловив один з найбільших фахівців по Леонардо, професор П’єтро Марані.

7. Вчені Амстердамського університету і фахівці зі США, вивчивши загадкову посмішку Джоконди за допомогою нової комп’ютерної програми, розгадали її склад: за їхніми даними, вона містить 83% щастя, 9% зневаги, 6% страху і 2% злості.

8. У 1994 році Білл Гейтс придбав за 30 млн доларів Codex Leicester – зібрання робіт Леонардо да Вінчі. З 2003 року воно демонструється у Музеї Мистецтв Сієтла.

9. Леонардо любив воду: він розробив інструкції з підводних занурень, винайшов і описав прилад для підводного занурення, дихальний апарат для підводного плавання. Усі ці винаходи Леонардо лягли в основу сучасного підводного спорядження.

10. Леонардо першим пояснив, чому небо синє. У книзі “Про живопис” він писав: “Синява неба утворюється завдяки товщі освітлених часток повітря, яка розташована між Землею і чорнотою, що знаходиться вгорі”.

11. Спостереження за Місяцем у фазі зростаючого півмісяця привели Леонардо до одного з важливих наукових відкриттів – дослідник встановив, що сонячне світло відбивається від Землі і повертається до Місяця у вигляді вторинного підсвічування.

12 Леонардо був амбідекстром – він в однаковій мірі добре володів правою і лівою руками. Він страждав дислексією (порушенням здатності читати) – цю недугу, яку ще називають “словесною сліпотою”, пов’язують зі зниженою активністю мозку у визначеній зоні лівої півкулі. Як відомо, Леонардо писав дзеркальним способом.

13. Недавно Лувр витратив 5,5 млн доларів, щоб перевезти знаменитий шедевр художника “Джоконду” із загального у спеціально обладнаний для неї зал. Для “Джоконди” відвели дві третини залу, що займає загальну площу 840 квадратних метрів. Величезне приміщення перебудували під галерею, на дальній стіні якої тепер висить знаменитий витвір Леонардо. Перебудова, що здійснювалась за проектом перуанського архітектора Лорензо Пікераса, тривала близько чотирьох років.

14. У серпні 2003 року полотно великого Леонардо да Вінчі вартістю 50 млн доларів “Мадонна з веретеном” було викрадено із замку Друмланриг у Шотландії. Шедевр зник із будинку одного з найбагатших землевласників Шотландії, герцога Бакклью. У листопаді 2011 року ФБР оприлюднило список 10 найгучніших злочинів у сфері мистецтва, у числі яких було і це пограбування.

15. Леонардо залишив проекти підвідного човна, повітряного гвинта, танка, ткацького верстата, шарикопідшипника і літаючих машин.

16. У грудні 2000 року британський парашутист Адріан Ніколас у Південній Африці спустився з висоти 3 тис. метрів з повітряної кулі на парашуті, зробленому за ескізом Леонардо да Вінчі.

17. Леонардо першим із живописців почав розчленовувати трупи, щоб зрозуміти розташування і будову м’язів.

18. Великий аматор ігор зі словами, Леонардо залишив у Codex Arundel довгий список синонімів для позначення чоловічого пенісу.

19. Займаючись будівництвом каналів, Леонардо да Вінчі зробив спостереження, що потім ввійшло у геологію під його ім’ям як теоретичний принцип розпізнавання часу утворення земних шарів. Він прийшов до висновку, що Земля набагато старша, ніж вважалося по Біблії.



13-04-2022

КОРОТКІ ПОРАДИ СТУДЕНТАМ

 

НАПИСАННЯ ОГЛЯДУ ЛІТЕРАТУРИ

Редакторка Богдана Романцова розповість нам про написання огляду літератури, саме з якого найчастіше починається наша подорож у світ наукового дослідження з улюбленої теми.

У цьому епізоді Ви дізнаєтеся:

- для чого потрібен огляд літератури;

- з чого почати його писати;

- що слід та не слід робити під процесу написання огляду літератури.

 

 



13-04-2022

КОРОТКІ ПОРАДИ СТУДЕНТАМ

 

ЯК НАПИСАТИ АНОТАЦІЮ?

Ми раді представити наступний епізод «Коротих порад від SAIUP». Сьогодні вчимося писати якісну анотацію разом із Віктором Дроздовим, к.і.н., керівником навчально-методичного відділу Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

У цьому відео ви дізнаєтеся:

- що таке анотація та чому важливо вміти її писати;

- види анотацій в україномовному та англомовному дискурсі;

- вимоги до написання анотації та критерії якісної анотації;

- інструкцію щодо написання анотації на іншу роботу;

- кроки написання якісної анотації.

 



05-04-2022

ПОСЛУГИ ТА СЕРВІСИ

 

ДО УВАГИ КОРИСТУВАЧІВ!

Бібліотека Національного транспортного університету працює у дистанційному режимі.

Пропонуємо електронні ресурси, які стануть у нагоді всім учасникам освітнього процесу:

  • Електронний каталог – містить бібліографічну інформацію і розкриває склад та зміст бібліотечного фонду друкованих (книги, брошури, періодичні видання, нормативно-технічні документи, дисертації, автореферати дисертацій, тощо), електронних документів (повнотекстові видання викладачів НТУ), бібліографічні описи статей і слугує для забезпечення вільного доступу до інформаційних ресурсів бібліотеки та реалізації багатоаспектного інформаційного пошуку.
  • Електронна бібліотека – повнотекстова база даних навчальної, наукової, методичної літератури для підтримки навчального процесу та самостійної роботи студентів.
  • Ресурси відкритого доступу (сторінка бібліотечного сайту «Дослідникам / Бази даних») – добірка сайтів, які забезпечують вільний доступ до відкритих наукових електронних ресурсів. 


03-04-2022

ВИКЛАДАЧАМ

 

ВЕБІНАРИ УКРАЇНСЬКОЮ. КВІТЕНЬ 2022

Clarivate, створює потужні ресурси та інструменти, що допомагають науковцям проводити, аналізувати, презентувати наукові дослідження на світовому рівні. Платформа наукової літератури Web of Science, на якій серед 16 баз є головна і перша в світі наукометрична база - Web of Science Core Collection (WoS CC) в якій представлено реферативну інформацію з понад 21800 журналів за усіма галузями знань. В WoS CC відбираються видання, монографії, матеріали конференцій за прозорими критеріями. Проіндексовано реферативні дані кожної публікації: назва, всі автори, всі установи, вихідні дані публікації, резюме, ключові слова, грантова підтримка, пристатейний перелік літератури, що дозволяє визначити цитованість та впливовість окремого документу або групи, певного автору чи наукового колективу, установи або країни. Для більш тонкої аналітики використовуються аналітичні надбудови Journal Citation Reports та InCites де розраховуються не лише абсолютні але і нормалізовані показники. Референс-менеджер EndNote дозволяє суттєво прискорити оформлення та уникнути технічних помилок при оформленні переліку літератури, Авторський профіль Publons з авторським ідентифікатором ResearcherID дозволяє представити здобутки науковцю навіть якщо відбувалися зміни прізвища чи транслітерації.

Для ефективного використання усіх інструментів Clarivate проводить щомісяця безкоштовні вебінари українською у Webex. Необхідна попередня реєстрація. Перейдіть за відповідним посиланням натисніть на слово REGISTER та заповніть анкету. Учасник що прослухав більше 90 % основного часу вебінару отримує на електронну пошту посилання для завантаження сертифікату протягом трьох робочих днів по закінченню заходу.

Докладніше

7 квітня


Тема: Хижацьки видання: розпізнати та уникнути.
Тези: Публікація в хижацьких виданнях це втрата результатів, часу, грошей і найголовніше репутації. Протягом вебінару розглянемо основні типи хижацьких видань, на що варто звернути увагу при доборі видання, як перевірити індексацію видання у, наприклад, Web of Science Core Collection. Відповіді на запитання, поставлені під час реєстрації.

Реєстрація: (оберіть зручний час, перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3KTamwt
16:15–17:15https://bit.ly/33cT5Op


12 квітня

Тема: EndNote: оформлення бібліографії статті за форматом журналу.
Тези: Які формати оформлення списків літератури є? Яким форматом оформити список літератури у вибраному виданні? Де його знайти? Що таке референс-менеджери? Як настроїти роботу EndNote? Як створити та наповнювати колекцію? Чи можна додати інформацію про статтю? Використання Cite While You Write™. Відповіді на запитання, поставлені під час реєстрації.

Реєстрація: (оберіть зручний час, перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3qdj2Gb
16:15–17:15https://bit.ly/3wkoN8P


14 квітня

Тема: Авторські профілі науковця.
Тези: Складнощі при пошуку робіт певного автора. Показники що застосовуються для оцінки наукового доробку автора зокрема у Web of Science Core Collection (кількість статей, цитувань, h-index (індекс Гірша), beamplot. Підготовка звітів про публікаційну діяльність для науковця, відділу, установи. Порівняння функції і можливості авторських ідентифікаторів. Створення наповнення, застосування Publons|ResearcherID, ORCID, ResearchGate, Google Scholar. Відповіді на запитання, поставлені під час реєстрації.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/36fp95Q


26 квітня

Тема: Research Smarter: Рішення Clarivate для позиціонування ВНЗ у GRAS рейтингу.
Тези: Нова класифікація для Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) під назвою Shanghai GRAS тепер доступна в InCites Benchmarking & Analytics. Ця нова класифікація заснована на відображенні категорій Web of Science для 54 навчальних предметів відповідно до методології GRAS. Приєднуйтесь до сесії, щоб дізнатися більше про те, як рішення, дані та послуги Clarivate можна використовувати для підтримки вашої стратегії підвищення рейтингу університетів.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3IsKLJ1


28 квітня

Тема: Research Smarter: Як використовувати ресурси Clarivate для формування бібліотечних колекцій.
Тези: Управління бібліотечними фондами є постійним але мінливим процесом. Приєднуйтесь до цього вебінару, щоб бути в курсі новин і дізнаватися, як інструменти Web of Science, в тому числі Master Journal List, Journal Citation Reports і InCites, можуть допомогти вам керувати своїми колекціями та визначати найефективніші журнали для вашої установи.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3InqlkE


Вебінари проводить Тихонкова Ірина, к.б.н.,
Консультант з регіональних рішень Clarivate

 



02-04-2022

ІНТЕЛЕКТУАЛИ-НАУКОВЦІ

 

 

 

2 КВІТНЯ - 160 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ НІКОЛАСА М’ЮРРЕЯ БАТЛЕРА

Ніколас Мюррей Батлер був американським філософом, дипломатом, педагогом і глобальним мировим активістом. Він отримав Нобелівську премію миру за пропагування пакту Бріан-Келлог. Батлер був видатним студентом з раннього віку і до 22 років він здобув докторську ступінь. Він почав працювати співробітником кафедри філософії в Колумбійському коледжі і, прослуживши університет більше півтора десятиліть, став його президентом. Батлер залишався президентом Колумбійського університету 43 роки і залишається президентом університету, який триває найдовше. Крім того, він вважається його найвпливовішим президентом через події, що відбувалися в університеті за часів його перебування на посаді. Він відкрив нові будівлі, нові кафедри та перетворив університет на один з найкращих навчальних закладів у світі. Батлер також був важливим членом Республіканської конвенції і був її частиною протягом майже п'яти десятиліть. Його найвидатнішою роботою було створення Фонду Карнегі за міжнародний мир, який він очолював 20 років.

Докладніше

Дитинство та раннє життя

Ніколас Мюррей Батлер народився 2 квітня 1862 року в місті Елізабет в Нью-Джерсі від Генрі Батлера та його дружини Мері Батлер. Батько працював на фабриці виробництва, а мати, яка була дочкою священнослужителя, доглядала за родиною.

 

Немає інформації про школи, які відвідував Ніколас Мюррей Батлер, коли він був дитиною, але, на думку більшості звітів, він був геніальним учнем, який виділявся завдяки своїм відмінним оцінкам протягом усіх шкільних днів.

 

Після закінчення школи Ніколас Мюррей Батлер пішов в Колумбійський університет, тоді відомий як Колумбійський коледж і закінчив ступінь бакалавра в 1882 році. У 1883 році закінчив ступінь магістра, а в 1884 р. Здобув ступінь доктора. Він також магістр і докторську ступінь в Колумбійському коледжі. Блудний запис Батлера ще як студент побачив Теодора Рузвельта, називаючи його "Ніколасом Чудотворним".

 

Кар'єра

Провівши деякий час у Парижі та Берліні у 1885 р. Для подальшого підвищення своєї освітньої кваліфікації, Нікос Мюррей Батлер приєднався до відділу філософії Колумбійського коледжу як один із найперспективніших членів. Він продовжував би служити університету з відзнакою протягом шести десятиліть.

 

Незважаючи на свою майстерність студентом, Ніколас Мюррей Батлер зробив свою оцінку в Колумбійському коледжі.У 1887 р. Він був одним із співзасновників нью-йоркської школи підготовки вчителів, яка згодом стала називатися Педагогічним коледжем, приєднаним до Колумбійського університету.

У 1890 році він став викладачем університету Джона Хопкінса, але пробув там лише рік, а в наступному десятилітті працював членом Ради освіти Нью-Джерсі.

 

У 1901 році Ніколас Мюррей Бертон став тимчасовим президентом Колумбійського університету, а в 1902 році він став президентом установи. Він продовжував працювати президентом університету протягом 43 років і став його найдовшим президентом в історії. За час перебування на посаді університет був розширений, включаючи безліч нових кафедр та будівель, які твердо визнали його одним із найкращих університетів у світі.

 

Ніколас Мюррей Батлер був учасником Республіканської національної конвенції протягом 49 років, починаючи з 1888 року і був впливовим членом.

 

У 1916 році Батлер провів агітацію за свого друга Еліху Кореня, який домагався висування республіканської кандидатури у президенти, але це виявилось невдалим. У 1920 та 1928 рр. Він намагався забезпечити номінацію для себе, але не вдався до обох своїх спроб.

 

Батлер також допомагав об'єднати світ академії та політики в його прагненні досягти глобального миру. Окрім того, що він був головою Конференції озера Мохунка з міжнародного арбітражу, Батлер також відповідав за залучення фінансування в розмірі 10 мільйонів доларів від Ендрю Карнегі для Фонду Карнегі за міжнародний мир. Він очолював Фонд два десятиліття, починаючи з 1925 року.

 

Нагороди та досягнення

Ніколас Мюррей Батлер отримав Нобелівську премію миру в 1931 році разом з Джейн Еддамс за просування пакту Бріан-Келлог і його внесок як лідера більш орієнтованої на істеблішмент частини американського руху за мир.

 



02-04-2022

НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ УКРАЇНИ

 

Від 01.04.2022 набуває чинності національний стандарт ДСТУ 9112:2021 «Кирилично-латинична транслітерація і латинично-кирилична ретранслітерація українських текстів. Правила написання». Стандарт запропонували й розробили фахівці Державної науково-технічної бібліотеки України та Технічного комітету 144 «Інформація і документація».

Цей стандарт поширюється не тільки на бібліографічні записи, а й на всі українські тексти від X століття до наших днів, включаючи власні назви. Отже, маємо всі законні підстави відтворювати літеру «ї» не за російським зразком (Kyiv, Ukraina), а так, як це відповідає історії, фонетиці та граматиці української мови: Kyїv, Ukraїna (система А), Kyjiv, Ukrajina (система Б). Маємо транслітераційні правила, які забезпечують повну еквівалентність кириличного й латиничного записів. Значення цього стандарту особливо зростає з огляду на недавні рішення Євросоюзу щодо України, адже невдовзі українська мова, нарівні з іншими європейськими мовами, займе гідне місце у сценаріях багатомовного опрацювання природної мови, зокрема машинного перекладу.

 



28-03-2022

БЕЗКОШТОВНІ НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ

 

ДЕСЯТКИ КОМПАНІЙ ЗРОБИЛИ СВОЇ ПОСЛУГИ БЕЗКОШТОВНИМИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

Деякі компанії зробили свої сервіси безкоштовними, або майже такими. Перелік налічує десятки брендів, і поповнюється щодня новими найменуваннями.

Хороші можливості відкриваються для тих українців, які хочуть вивчити іноземну мову, або ж пройти якийсь новий для себе курс. 

Докладніше

 

БЕЗКОШТОВНІ НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ

Busuu – можна три місяці безкоштовно вчити іноземну мову (на сайті доступно 12 мов).

Drops – всі українці мають рік безкоштовного преміум користування.

Preply – скасували будь-які комісії з учнів та викладачів. На сайті можна вчити іноземні мови.

Ling App – додаток став безкоштовним.

uTalk – безкоштовний доступ до вивчення іноземних слів.

LingQ – українцям тепер доступний преміум-акаунт, де є доступ до 24 іноземних мов. Щоб отримати доступ треба написати в підтримку.

Simple English – пропонують безкоштовне вивчення англійської мови для дорослих та дітей.

The Campster – всі курси стали безкоштовними.

Coursera – всі курси стали безкоштовними.

CreoStudy – безкоштовний курс для бажаючих освоїти платформу Upwork.

Креативна практика – можна безкоштовно пройти курс по дизайну.

Humanitarium – українцям дарують 12 відеоуроків з дизайну, філософії. Промокод: 068-5072.

Boosta — відкрили безкоштовний доступ до чотирьох джігітал-курсів.

 



27-03-2022

ПОСЛУГИ ТА СЕРВІСИ

 

 

 

ЕЛЕКТРОННІ РЕСУРСИ БІБЛІОТЕКИ НТУ НА ДОПОМОГУ ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСУ 

Звертаємо увагу наших шановних користувачів, що попри складний час життя у сфері навчання й науки триває.

Обмеження внесли свої корективи в нашу роботу і додали незручностей, але бібліотека і далі продовжує надавати доступ до електронних  ресурсів, якими ви можете скористатися дистанційно.

Подаємо короткий огляд ресурсів, найбільш популярних серед користувачів.

Докладніше

 

ЕЛЕКТРОННИЙ КАТАЛОГ БІБЛІОТЕКИ

Поняття «електронний каталог» прийшло до нас із США. Дивно, але в англійській професійній лексиці немає еквівалента поєднанню «electronic catalog». Американці, почувши цей вираз, обов'язково запитають, що мається на увазі. На відміну від нашої країни, у Сполучених Штатах цей термін має кілька значень.

«Картотека» і «каталог» - різні поняття. У каталозі обов'язковим елементом бібліографічного запису є шифр зберігання документа та відповідність конкретному фонду, склад і зміст якого він розкриває. Будучи одним з основних проявів інформатизації бібліотек, ЕК створює умови для реалізації одного з головних принципів відкритого суспільства - принципу загальної доступності інформації.

 

ДСТУ 7. 76-96 дає таке визначення електронного каталога : «Електронний каталог (ЕК) - це бібліотечний каталог в машиночитаній формі, що працює в реальному режимі часу і надається в розпорядження читачів бібліотеки».

 

Загальний обсяг Електронного каталогу бібліотеки НТУ на 23.02.2022 року становить 161 376 документів.

 

Каталог містить бібліографічну інформацію і розкриває склад та зміст бібліотечного фонду друкованих (книги, брошури, періодичні видання, нормативно-технічні документи, дисертації, автореферати дисертацій, тощо), електронних документів (повнотекстові видання викладачів НТУ), бібліографічні описи статей і слугує для забезпечення вільного доступу до інформаційних ресурсів бібліотеки та реалізації багатоаспектного інформаційного пошуку.

 

Електронний каталог періодичних видань містить бібліографічну інформацію про періодичні видання з фонду бібліотеки. Інформація про періодичні видання представлена за період з 2002 року по поточний рік.

 

Електронна картотека статей містить бібліографічні описи статей з журналів та збірників, що знаходяться в бібліотечному фонді з 2003 року.

 

Швидкість та оперативність пошуку, доступність 24 години на добу, 7 днів на тиждень роблять електронний каталог бібліотеки одним із найзатребуваніших ресурсів.

Доступ до електронного каталогу Бібліотеки НТУ здійснюється цілодобово за умов авторизації.

 

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ 

 

Мета створення електронної бібліотеки НТУ полягає в наступному: збереження та організація використання власних електронних інформаційних ресурсів в різних галузях знань та надання доступу до них користувачам бібліотеки із використанням засобів сучасних інформаційних технологій для підвищення ефективності і якості освітнього процесу.

 

Загальний обсяг Електронної бібліотеки на 24.03.2022 року становить 2 060 бібліографічних записів.

 

Електронна бібліотека є універсальною за змістом. Тематичний склад ресурсів визначається відповідно до освітнього та  наукового процесів університету.

 

Фонд Електронної бібліотеки містить у собі:

  • навчальні видання – підручники, посібники, курси та конспекти лекцій, навчально-методичні комплекси, практикуми, словники професорсько-викладацького складу університету;
  • наукові видання – автореферати дисертацій, монографії, що передані до Бібліотеки авторами (правовласниками);
  • матеріали та тези доповідей наукових конференцій професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів та співробітників відокремлених структурних підрозділів НТУ;
  • видання, які були передані до Бібліотеки редакційно-видавничим відділом Національного транспортного університету;
  • авторські видання інших видавництв, отримані через легітимні джерела комплектування;
  • власні електронні ресурси Бібліотеки (бібліографічні та повнотекстові бази даних, що сформовані зусиллями співробітників бібліотеки).

Рівень доступності:

  • локальний доступ (інформаційні ресурси, доступ до яких є тільки в локальній мережі НТУ).

З метою дотримання принципів академічної доброчесності та норм законодавства про авторське і суміжні права, доступ до електронних видань університету організовано за умов авторизації.

Для початку роботи з електронною бібліотекою (через електронний каталог)  необхідно авторизуватися.

 

Що таке «авторизація» і для чого вона потрібна?

Мається на увазі перевірка, що здійснюється комп'ютерною системою або сайтом для ідентифікації користувача перед отриманням їм права доступу до системи або інтернет-ресурсу. Авторизований користувач може виконувати в системі певні дії, не доступні іншим особам.

Авторизація потрібна для того щоб система змогла пізнати Вас, як свого користувача і допустити до своїх ресурсів.

 

Як виконати авторизацію?

Пройдіть за посиланням http://lib.ntu.edu.ua/catalog/login.html.

Перед Вами з'явиться вікно авторизації.

Початково є два поля, в яких введені користувачем дані перевіряються автоматично.

Поля форми авторизації повинні бути обов'язково заповнені. Потрібно ввести логін та пароль.

В поле "Логін" вводимо – ntu (маленькими літерами), а у поле "Пароль" –  ідентифікаційний податковий номер (складається з 10 цифр). Після цього натискаємо кнопку «Увійти».

Таким чином користувач потрапляє на сторінку інформаційно-пошукової системи електронного каталогу бібліотеки НТУ.

 

Що відбувається при введенні невірних даних?

Помилка при авторизації блокує відвідувача.

Помилка авторизації – це невірне введення логіна або пароля. При наборі кодових слів, користувач повинен звертати увагу на правильний порядок символів, регістр, встановлену розкладку клавіатури.

 

Як знайти повнотекстове видання викладача?

В поле «Автор» інформаційно-пошукової системи електронного каталогу потрібно ввести прізвище автора  електронного документа. 

Поставити позначку у вікні «Електронна копія» (в нижній частині сторінки) і здійснити запуск кнопкою «Вибрати».

Після відкриття переліку бібліографічних описів навчально-методичних посібників певного автора вибрати потрібний документ і здійснити запуск гіперпосилання.

 

У випадку виникнення проблем при входженні до електронного каталогу просимо звертатися до Інформаційно-обчислювального центру НТУ за тел. +38 (044) 280-28-31

 

УВАГА! Документи з фонду Електронної бібліотеки призначені лише для особистого використання користувачів бібліотеки та не передбачають подальшого поширення, копіювання, публікації, тиражування будь-якими засобами, передачі іншим особам, використання з комерційною метою, розміщення на інших веб-сторінках, розсилання та ін. За порушення цієї вимоги користувачі несуть особисту відповідальність у відповідності до діючого законодавства України.

 

Статтею 444 Цивільного кодексу України визначено, що твір може бути вільно, без згоди автора та інших осіб, та безоплатно використаний будь-якою особою, як цитата з правомірно опублікованого твору або як ілюстрація у виданнях, радіо- і телепередачах, фонограмах та відеограмах, призначених для навчання, за умови дотримання звичаїв, зазначення джерела запозичення та імені автора, якщо воно вказане в такому джерелі, та в обсязі, виправданому поставленою метою.

 

Отже, працюємо спільно, будемо на зв’язку й надалі.

 



27-03-2022

КОРОТКІ ПОРАДИ СТУДЕНТАМ

 

ЯК НАПИСАТИ ТЕЗИ ДО ДОПОВІДІ ЧИ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ?

Написання наукової роботи часто передбачає стислу презентацію основних думок та результатів дослідження, викладених чи проведених у цій праці. Одним із форматів такого представлення є тези доповіді – для виступу на конференції чи захисту кваліфікаційної роботи. Консультант Проєкту сприяння академічній доброчесності в Україні - SAIUP, Євген Ніколаєв, Ph.D., у черговому відео «Короткі поради» ділиться підказками стосовно написання якісних тез доповіді.

У цьому відео ви дізнаєтеся зокрема:

- що таке тези доповіді, навіщо їх писати та які вимоги до їх написання;

- про структурні елементи тез доповіді; - алгоритми підготовки тез доповіді за результатами завершеного дослідження;

- про типові помилки, яких допускаються при написанні тез;

- про академічну доброчесність під час написання тез.

 




Сторінка: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22