27-06-2022

ДО УВАГИ ВИКЛАДАЧІВ НТУ

 

 

ШАНОВНІ ВИКЛАДАЧІ ТА СПІВРОБІТНИКИ УНІВЕРСИТЕТУ!

В умовах воєнного стану та період відпусток, з 30 червня відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки припиняє прийом електронних повнотекстових видань професорсько-викладацького складу НТУ.  

Електронні видання можна буде передати до бібліотеки після 6 серпня.

Слідкуйте за оголошеннями!

 

 

 



27-06-2022

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

Пропонуємо ознайомитись із повнотекстовими виданнями професорсько-викладацького складу НТУ, які надійшли до фонду Електронної бібліотеки університету у червні місяці (меню сайту : "Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (червень 2022)").

 

 

 



22-06-2022

БІБЛІОТЕКА СЬОГОДНІ

 

21 червня в рамках навчальної та виробничої практики студентів Національного транспортного університету спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» освітніх програм «Управління документаційними процесами та науково-технічний переклад» та «Управління інформаційно-аналітичною діяльністю та комунікації з громадськістю» відбулась відеозустріч з в.о. директора бібліотеки університету Мірошник О.М. і завідуючої відділом інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення Рассказовою В. А.

Олена Миколаївна розповіла про історію створення та розбудови бібліотеки НТУ, а також про те, скільки сил, енергії та знань вкладають керівництво університету та працівники підрозділу в наповнення бібліотечних фондів.

Бібліотека вже давно стала не тільки місцем  великої кількості полиць з книжками і картками каталогів, а і високотехнологічним суб’єктом, в електронних базах якого знаходяться тисячі інформаційних джерел по всім спеціальностям університету. Про це в своїй доповіді зазначила Вікторія Альфредівна, а також розповіла про те, що відділ, яким вона керує, здійснює комплекс робіт, пов'язаних з освоєнням, адаптацією, впровадженням та використанням інформаційних технологій у бібліотечних процесах.

Викладачі кафедри, а також студенти висловили подяку за цікаву та змістовну розповідь.

Бібліотека вдячна за запрошення кафедри інформаційно-аналітичної діяльності та інформаційної безпеки і сподівається на подальшу співпрацю.

 



21-06-2022

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

 

 

 

 

Д0 170-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 

Не можна уявити романтичний Париж без вежі Гюстава Ейфеля, вічний Рим без Колізею, манірний Лондон без Біг-Бена, а спекотну Барселону без будівель Антоніо Гауді.

Великий майстер і геній архітектури створив той вигляд міста, за яким тепер його дізнається весь світ. Працюючи на благо людей практично за безцінь, зводячи свої шедеври в задоволення багатим городянам, він присвятив все життя без залишку мистецтва, закінчивши свій шлях в злиднях. Однак талант майстра і пам'ять про нього відображені навіки в камені.

До річниці від дня народження архітектора ми підготували віртуальну виставку "Антоніо Гауді. Казка ціною життя". Меню сайту : «Ресурси бібліотеки / Віртуальні виставки».

 

 

 

 



15-06-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

ЯК ПІДІБРАТИ ВЛУЧНУ НАЗВУ НАУКОВОЇ СТАТТІ?

Працюючи над науковим дослідженням, більшість вчених орієнтується на те, щоб вдало оформити основну частину роботи – методи, результати, висновки та ін. При цьому, найменше уваги зосереджується на підбір назви, ключових слів та анотації. Здається, ці елементи невеликі за розміром та мають суто декларативний характер. Однак, це не так. Саме ці структурні елементи наукової статті «рекламують» дослідження та спонукають читачів ознайомитись з ним докладніше. Розглянемо, які функції виконує назва наукового дослідження та як вдало її оформити.

Докладніше

 

Назва наукової статті: чому це важливо?

Беззаперечно, назва роботи – її найперша характеристика. Ознайомившись з нею, читачі формують перше враження про дослідження, розуміють, про що буде йти мова у науковій статті та зрештою вирішують чи витрачати час (а інколи і кошти) на перегляд повної версії тексту роботи.

Метадані наукової статті (заголовок, ключові слова та анотація) працюють у симбіозі, а невдале оформлення цих елементів може обернутися великими ризиками для вченого – дослідження не викликатиме інтересу в інших науковців, його не прочитають, можливо, навіть і не зможуть знайти за допомогою пошукових систем.

Вдала назва наукової статті допоможе підвищити кількість читачів роботи, її наукометричні показники, збільшити популярність вченого. Також варто звернути увагу, що більшість бібліографічних менеджерів, баз даних або вебсайтів журналів під час пошуку рекомендованих досліджень великою мірою орієнтуються саме на заголовок роботи. Також, назва роботи – один з небагатьох її структурних елементів, що є у вільному доступі онлайн, незалежно від бізнес-моделі журналу, де опублікована робота та типу доступу.

Покрокова інструкція з написання заголовку

  1. Поставте собі такі питання: Про що робота? Що у ній досліджено? Які методи було використано? Які результати отримано? Відповіді на ці запитання необхідно виписати.
  2. З отриманих відповідей оберіть ключові слова.
  3. Сформулюйте назву, опираючись на ключові слова. Варто зауважити, що вдала назва наукової роботи містить якнайбільшу кількість ключових слів. На цьому етапі цілком нормально, що назва складається з 20-30 слів.
  4. Скоротіть отриманий заголовок, усуваючи повтори та надмірні уточнення. Отримана назва повинна відображати мету роботи та дослідницький підхід, не варто в заголовку уточнювати результати чи висновки дослідження. Варто бути лаконічним, однак не надмірно – уникати скорочень слів та орієнтуватись на обсяг 10-15 слів (або 31-40 символів). Якщо у конкретного наукового журналу, куди буде подаватись стаття, є обмеження щодо назви роботи, необхідно звернути на них увагу.
  5. Ще раз перевірте назву роботи, граматичні конструкції та сформулюйте фінальну версію. Пам’ятайте, кожне слово повинне виконувати свою роль.  

Поради щодо оформлення заголовку

  • Сформована назва повинна бути точною, однак описувати весь діапазон проведеної роботи.
  • Заголовок наукової статті не повинен містити надмірної конкретизації. Наприклад, у назві не варто вказувати усі параметри вибірки, кількість респондентів та ін.
  • Попрацюйте над довжиною заголовку. Коротка назва несе надто загальну інформацію та не конкретизує роботу, довга – складна для сприйняття.
  • Уникайте використання «?» та «!». Ці знаки є окличними, спонукальними чи запитальними елементами, що несуть емоційне навантаження, це недоречно для оформлення заголовку. За необхідності варто використовувати коми, двокрапки, крапку з комою. 
  • Назва роботи категорично НЕ може містити жаргонізмів та елементів гумору. Деяким дослідникам здається, що невинний жарт може привернути увагу читачів, однак у випадку з заголовком, він навпаки її відлякуватиме.
  • Уникайте скорочень. Скорочення можуть значною мірою вплинути на алгоритми пошукових систем, у такому випадку наукова робота відображатиметься менше, або не відображатиметься взагалі.
  • Зверніть увагу на граматику, пунктуацію та синтаксис. Не варто ще раз наголошувати, що граматичні або пунктуаційні помилки – вкрай небажані при оформленні наукових статей. Однак, додаткову увагу потрібно звернути на порядок слів в назві, особливо якщо стаття написана іншою мовою. Наприклад, в англійській мові існує чіткий порядок слів в реченні, порушення якого вважається грубою помилкою. Якщо Ви користуєтесь послугами компанії для перекладу наукового дослідження, не забудьте надіслати назву роботи для перевірки та перекладу.
  • Звісно ж, пам’ятайте, заголовок роботи повинен відображати її суть. Назву не варто сприймати як просте речення!


01-06-2022

ВИКЛАДАЧАМ

 

ВЕБІНАРИ УКРАЇНСЬКОЮ. ЧЕРВЕНЬ 2022

Clarivate, створює потужні ресурси та інструменти, що допомагають науковцям проводити, аналізувати, презентувати наукові дослідження на світовому рівні. Платформа наукової літератури Web of Science, на якій серед 15 баз є головна і перша в світі наукометрична база - Web of Science Core Collection (WoS CC) в якій представлено реферативну інформацію з понад 21800 журналів за усіма галузями знань. В WoS CC відбираються видання, монографії, матеріали конференцій за прозорими критеріями. Проіндексовано реферативні дані кожної публікації: назва, всі автори, всі установи, вихідні дані публікації, резюме, ключові слова, грантова підтримка, пристатейний перелік літератури, що дозволяє визначити цитованість та впливовість окремого документу або групи, певного автору чи наукового колективу, установи або країни. Для більш тонкої аналітики використовуються аналітичні надбудови Journal Citation Reports та InCites де розраховуються не лише абсолютні але і нормалізовані показники. Референс-менеджер EndNote дозволяє суттєво прискорити оформлення та уникнути технічних помилок при оформленні переліку літератури, Авторський профіль Publons з авторським ідентифікатором ResearcherID дозволяє представити здобутки науковцю навіть якщо відбувалися зміни прізвища чи транслітерації.

Для ефективного використання усіх інструментів Clarivate проводить щомісяця безкоштовні вебінари українською у Webex. Необхідна попередня реєстрація. Перейдіть за відповідним посиланням натисніть на слово REGISTER та заповніть анкету. Учасник що прослухав більше 90 % основного часу вебінару отримує на електронну пошту посилання для завантаження сертифікату протягом трьох робочих днів по закінченню заходу.

Докладніше

 

9 червня 2022

Тема: Як обрати видання для публікації та не помилитися з вибором.
Тези: Що дає науковцю публікація в міжнародному виданні? Як обрати видання для публікації? Скільки коштує? Де опублікуватися безкоштовно? В яких журналах більше статей за моєю темою за останні роки? Як зберегти перелік таких видань? Що таке високоцитована робота? Чи є обмеження за кількістю авторів, установ, посилань в переліку літератури? Як швидко статтю прорецензують і надрукують? Структура статті, правила оформлення. Як швидко і без помилок оформити публікацію за форматом видання Що можна/не можна робити зі статтею після публікації? Перевірка індексації видання у Web of Science Core Collection. Відповіді на ваші запитання

Реєстрація: (оберіть зручний час, перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3GePbEa
16:15–17:15https://bit.ly/3n5brYB

14 червня 2022

Тема: Clarivate для науковців.
Тези: Мета вебінару нагадати/познайомити, навчити ефективно працювати з головними ресурсами Clarivate для наукової діяльності. Зокрема з базою даних Web of Science Core Collection для пошуку, аналізу наукової літератури, підбору видань, партнерств, грантів. Journal Citation Reports для коректної оцінці, порівняння видань. EndNote - оформлення власних публікацій за форматами обраного видання, EndNote Click пошук повних текстів, Publons презентації досягнень науковця. Розраховано на початківців та тих хто бажає ознайомитися з останніми оновленнями ресурсів. Відповіді на ваші запитання.

Реєстрація: (оберіть зручний час, перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3PvJPIG
16:15–17:15https://bit.ly/3MHd2Pa

28 червня 2022

Тема: Research Smarter: Світ цитувань
Тези: Цитування та його види. Чому ми цитуємо документи? Структура Web of Science, звідки та які там цитування, як їх оцінити та використати. Чемпіони цитувань та сплячі красуні.Звіт по цитуванню та пов'язані записи. Про що говорять абсолютні та нормалізовані показники, які використовували цитування: імпакт-фактор, CNCI, JCI, індекс Хірша тощо. Як ці метрика використовується для оцінки організацій, тем і науковців. Як збільшити цитування та h-індекс? Чому не підраховано всі цитати? Профіль автора, хто та де цитує ваші публікації (географія цитування). Пошук в пристатейній бібліографії. Як знайти цитування робіт/журналів, якщо вони не проіндексовані у Web of Science? Відповіді на ваші запитання.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/39E8WIV

30 червня 2022

Тема: Research Smarter:Новий Journal Citation Reports.
Тези: Що чекає нас в новому Journal Citation Reports? Приєднуйтесь до нашого вебінару, щоб дізнатися як проаналізувати впливовість журналу, досліджуючи значну кількість показників цитування, в тч імпакт-фактор журналу, і його варіації, JCI квартиль та інші. І як приймати зважені рішення де публікуватися, незалежно від того, надсилаєте ви свій перший рукопис чи чергова видатна публікація.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3PD4o60


Вебінари проводить Тихонкова Ірина, к.б.н.,
Консультант з регіональних рішень Clarivate

Записи вибраних вебінарів на ютьюб каналі
https://www.youtube.com/channel/UCSMJ679M7c78lYA5eu41jYg
 


21-05-2022

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

ВИ ПИТАЄТЕ – МИ ВІДПОВІДАЄМО

Нас дуже часто викладачі запитують про те, які електронні повнотекстові видання кафедри є у Бібліотеці.

Відповідаємо.

1. З виданнями кафедри, які зберігаються у Електронній бібліотеці ви можете ознайомитись скориставшись Електронним каталогом. Умови авторизації - тут. З правилами користування інформаційно-пошуковою системою «УФД/Бібліотека» знайомить розділ «Допомога» (правий верхній кут пошукової системи).

2. У розділі бібліотечного сайту «Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Нові надходження до Електронної бібліотеки» ви маєте можливість переглянути перелік повнотекстових видань кафедр, які бібліотека отримала протягом місяця.

3. З переліком повнотекстових видань кафедр за весь період існування Електронної бібліотеки, можна ознайомитися переглянувши розділ бібліотечного сайту «Електронна бібліотека / Видання кафедр». Рік видання - до 2021 року включно.

 

ШАНОВНІ ВИКЛАДАЧІ ТА СПІВРОБІТНИКИ УНІВЕРСИТЕТУ!

Умови воєнного стану внесли свої корективи у роботу Бібліотеки, але ми і далі продовжуємо приймати повнотекстові видання професорсько-викладацького складу НТУ. 

З питань передачі електронних видань звертайтеся до відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечння бібліотеки: тел. (044) 284-70-13, e-mail: raskasvic@ukr.net.

 



20-05-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

21 ТРАВНЯ - ДЕНЬ НАУКИ

Наука значно полегшує наше життя, служить на благо людства і об'єднує людей в прагненні зробити світ кращим. Щоб вшанувати наукові традиції, працю вчених і наукових співробітників й нагадати, що саме наука є основою інтелектуального потенціалу нації та її майбутнього, в Україні був заснований День науки. Щорічно це свято відзначається в третю суботу травня згідно Указу Президента України «Про день науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97.

Шановні науковці  Національного транспортного університету!

Завдяки вашим  зусиллям  виконуються важливі для університету науково-дослідні роботи, здійснюється підготовка висококваліфікованих кадрів, забезпечується міжнародне співробітництво та академічна мобільність. Бажаємо вам міцного здоров’я, життєвої енергії, нових досягнень на науковій ниві та мирного неба.

 

З  повагою,

колектив бібліотеки НТУ.

 



18-05-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВАНКИ

День української вишиванки відзначається щорічно з 2006 року як національне свято. Саме в цей день українці з гордістю надягають улюблені вишиті  сорочки, сукні і на вулиці відчувається атмосфера свята.

У мирний час в цей день зазвичай влаштовували флешмоби, паради вишиванок, урочисті заходи в містах і селах. Зараз у воєнний час, влада не рекомендує влаштовувати масові заходи, але кожен українець може вдягти вдома вишиванку, або в колі друзів.

Докладніше

 

Цікаві факти про вишиванку, яких ви могли не знати.

  1. Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до УІ ст.. Проте, зразки української вишиванки з тих часів, на жаль, не збереглися.
  2. Вишивати національний одяг бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику, а вишиванка символізувала добро, вірність та любов. Це ремесло матері передавали своїм дітям.
  3. Вишиванка хрестиком є найпопулярнішим  швом, який використовують не лише у вишиванках, але й у іншим вишитих виробах. Найчастіше хрестиком виконували елементи рослинного та геометричного характеру.
  4. Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став  Іван Франко. Саме він скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.
  5. У кожному регіоні Україні техніка вишивання, орнамент, традиційні кольори, якими вишивають сорочку є різними. Візерунок на вишиванці – це важливий код, за символами якого можна прочитати зашифровані послання наступним поколінням.
  6. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у 2011 році у місті Рівне. У День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.
  7. Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору . А, наприклад, вишиванки чорного кольору у давнину одягали виключно чоловіки. Сині вишиті сорочки було прийнято одягати жінкам, що вже не планували народжувати, або ж маленьким дівчаткам.
  8. Орнаменти з вишиванки з кожним днем стають все більш популярними. Сьогодні їх втілюють не лише на сорочках, але й на будь-якому сучасному вбранні, на автомобілях та навіть у вигляді татуювання.
  9. Вважається, що у вишиванці має значення абсолютно все – тканина, нитки і їх колір. Є візерунки жіночі та чоловічі, є дитячі.
  10.  Українська вишита сорочка - це не просто елемент гардеробу, а й потужній оберіг. Історики стверджують, що українці споконвіку вишивали такі сорочки «зачаровуючи» їх на здоров’я, удачу або любов. 


16-05-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

17 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА

Вітаємо всіх із святом, яке відмічає світ. Цього дня вітають усіх програмістів, системних адміністраторів, інтернет-провайдерів, веб-дизайнерів, редакторів інтернет-видань та інших людей, які зайняті у сфері інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

 

Мета свята – сприяти підвищенню рівня поінформованості про можливості, які може принести товариствам та країнам використання інтернету та інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), а також про шляхи подолання «цифрового розриву».

 

Історична довідка

Всесвітній день телекомунікацій
Святкувався щорічно 17 травня з 1969 на відзнаку заснування Міжнародного телекомунікаційного союзу і підписання Першої міжнародної телеграфної конвенції в 1865.

Всесвітній день інформаційного суспільства
В листопаді 2005 Всесвітній саміт з питань інформаційного суспільства (ВСІС) закликав Генеральну Асамблею ООН проголосити 17 травня Всесвітнім днем інформаційного суспільства, щоб наголосити на важливості інформаційно-комунікаційних технологій і широкого кола питань інформаційного суспільства, піднятих ВСІС. Генеральна асомблея в березні 2006 прийняла резолюцію (A/RES/60/252) яка визначила, що Всесвітній день інформаційного суспільства буде святкуватися щорічно 17 травня.

Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства
В листопаді 2006 Повноважна конференція Міжнародного телекомунікаційного союзу в Анталії, Туреччина, вирішила святкувати обидва свята 17 травня як Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства.

 




Сторінка: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22